Składniki:
Brokuł świeży lub mrożony - ugotowany na parze(max 5 min-żeby nie stracił koloru),
pół kostki fety - pokroić w kostkę,
50g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni.
SOS:
2-3 ząbki czosnku (zgniecione),
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki miodu,
ok. 1/2łyżeczki octu balsamicznego - wymieszać.
Jak przyrządzić?
Ugotowane i ostudzone brokuły wrzucić do miski, na nie dać pokrojoną w kostkę fetę,polać sosem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Gdyby sos był zbyt gesty, rozcieńczyć go odrobiną gorącej wody.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Złooo |