Składniki:
Kilka kapeluszy boczniaka (ja na 1 osobę daję 2 kapelusze), mleko (ok. 1/2 litra, ale do większej ilości boczniaków więcej), pieprz, sól, przyprawy (jakie kto lubi)
Do obtaczania: jajko roztrzepane z łyżką wody, mąka, bułka tarta.
Do smażenia olej (ja lubię kukurydziany).
Jak przyrządzić?
Kapelusze myjemy, następne wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na 10 minut. Następne mleko wylewamy a kapelusze układamy na talerzu blaszkami do dołu aby chwilę obeschły (2 min). W tym czasie rozbijamy jajko z wodą, a także w oddzielnych miskach przygotowujemy mąkę i bułkę. Osuszone kapelusze boczniaka wkładamy po kolei: mąka, jajko, bułka i smażymy na patelni kilka minut z obu stron, aż będzie złocisty.
Jak podawać?
Polecam podawać do ryżu lub ziemniaków, wyśmienite danie samo w sobie. Podawać i jeść na ciepło, zimne traci swój smak.
Uwagi:
Każdy ma swój własny smaczek: mój kolega dorzucał dużo, dużo czosnku i mu smakowało:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | stokrotka |