Składniki:
4 jajka; 1 szklanka cukru; 1 szklanka mąki pszennej; pół szklanki mąki ziemniaczanej; 1 proszek do pieczenia (normalna mała porcja); 1 kostka margaryny (250 g); 1 kisiel o kolorze czerwonym (truskawka, malina, żurawina); 2 czubate łyżki kakao; tłuszcz (do posmarowania formy); bułka tarta (do posypania natłuszczonej formy); cukier puder (do posypania upieczonego ciasta)
Jak przyrządzić?
Jajka z cukrem ubijamy mikserem w misce na puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) i proszek do pieczenia. Pamiętajmy, żeby na sitku wymieszać proszek z mąką- lepszy efekt. Teraz masę na ciasto mieszamy już łyżką a nie mikserem. W rondlu rozpuszczamy margarynę i gorącą wlewamy do masy. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 3 części. Na jeden talerz jedna część, na drugi- druga, a trzecia część zostaje w misce. Do jednej dodajemy niecały kisiel i mieszamy na jedną masę. Do drugiego talerza dodajemy kakao i też mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do bab wlewamy najpierw masę różową (ciasto z kisielem), na to masę brązową (ciasto z kakao) i na górę biała masa (ciasto, które zostało w misce). Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Potrzebne przybory:
Podam wszystkie: miska; mikser; szklanka; to, czym mieszacie ciasto; 2 łyżki; rondel; 2 talerze; forma do bab.
Jak podawać?
Forma do bab jest taka, że ciasto po upieczeniu powinno się odwrócić na drugą stronę. Jeżeli nie daj Boże ciasto się Wam przypali, to zeskrobcie to i grubo posypcie cukrem pudrem. Ogólnie podawać posypane cukrem pudrem.
Uwagi:
Masa ciasta musi mieć konsystencję lejącą aż do wlewania z talerzy (i miski) do formy. Jeżeli wyjdzie za gęste- dodajcie mleka, troszkę śmietany, więcej rozpuszczonej margaryny...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | brown69 |