Składniki:
1 kg filetów z łososia bez skóry, 200 g żółtego sera, 300 g truskawek, sól, czarny pieprz ziarnisty, olej, kilka liści sałaty.
Jak przyrządzić?
Filety z łososia dokładnie myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Łososia układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Truskawki myjemy i osuszamy. Odrywamy szypułki, owoce kroimy w plasterki. Łososia obkładamy plasterkami truskawek i delikatnie skrapiamy olejem. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy na rybę i truskawki. Naczynie z łososiem wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aż do momentu kiedy ser się roztopi i zrumieni. Gotowe danie podajemy na ciepło w naczyniu, w którym się piekło, lub układamy na półmisku.
Potrzebne przybory:
Ręczniki kuchenne, nóż, miski, naczynie żaroodporne, tarka (półmisek ewentualnie).
Uwagi:
Zamiast truskawek można użyć poziomek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Paulina |