Składniki:
500 g brokułów,3 jajka, średni pomidor, 1/2 szklanka gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka vegety, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuły oczyszczamy, myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy ok. 5 minut posypane vegetą. Jajka myjemy, gotujemy na twardo ok.8 minut, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomidora myjemy i też kroimy w ćwiartki. Jeżeli chodzi o sos: do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy majonez, wciskamy obrany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuły, jaja i pomidory układamy na półmisku. Polewamy sosem.
Potrzebne przybory:
Półmisek, nóż, garnek, miseczka.
Jak podawać?
Danie podajemy na zimno.
Uwagi:
Do wody, w której gotują się jajka możemy dodać trochę soli.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | srednia |
Autor | Paulina |