Składniki:
1/2 margaryny, 4 jajka, 25 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka, 2 1/2 szklanki mąki, truskawki (ok pół kilograma).
Jak przyrządzić?
Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, łyżeczkę mąki (przesianej) wymieszanej z proszkiem do pieczenia i odrobiną mleka, aż składniki się wyczerpią. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą i ułożyć na nim truskawki (można pokroić na pół, obtoczyć w mace/bułce tartej) w odstępie ok. 1,5 -2 cm. Wkładamy do piekarnika i po 20 minutach można już sprawdzać patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. (na termoobiegu z podpiekaniem od dołu piekę na 200 stopniach 25 minut)
Jak podawać?
Najlepsze jest świeże, posypane cukrem pudrem. Gdy już troszkę wyschnie, można jeść popijając mlekiem:) Pycha!
Uwagi:
Jeżeli ciasto jest geste, truskawki nie opadną na dno. Jeżeli jest rzadsze, proponuję obtoczyć w mące.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duza blaszka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Ewka |