W domu nadal królują zupy z warzyw, chłodniki i zupy owocowe. Tak będzie do jesieni. Zimą sięgniemy po mrożonki. Czerwone buraczki o tej porze roku doskonale nadają się na barszcz i to nieprawda, że przyrządza się go tylko na wieczerzę wigilijną. Ja gotuję go bardzo często, zmieniam tylko dodatki. Dziś proponuję barszczyk z krokietami pieczarkowymi.
Składniki:
Barszcz:
1 kg buraczków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
kawałek selera,
3 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
łyżka majeranku,
4 suszone śliwki,
szczypta kwasku cytrynowego,
2 łyżki cukru,
sól, pieprz.
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki wody,
¾ szklanki mleka,
1 jajko,
szczypta soli.
Farsz:
0,5 kg pieczarek,
2 małe cebule,
0,5 pęczka natki pietruszki,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
łyżka bułki tartej,3 jajka.
Do smażenia:
5 łyżek bułki tartej,
olej.
Jak przyrządzić?
Z umytych i obranych warzyw (bez buraczków) ugotować wywar z trzema litrami wody.
Przecedzić i dodać pokrojone w plasterki buraczki, namoczone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek.
Gotować 15 minut.
Następnie dodać szczyptę kwasku cytrynowego (ilość według uznania), doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Barszcz jest najlepszy po 2 godzinach, kiedy nabierze pięknego, intensywnego koloru.
Do przesianej mąki dodać jajko, wodę, mleko, odrobinę soli i mikserem wyrobić ciasto.
Nie może być gęste.
Obrane pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i też drobno pokroić, usmażyć na małej ilości oleju.
Farsz doprawić solą, pieprzem, dodać jedno surowe jajko, łyżkę bułki tartej i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Patelnię posmarować tłuszczem i na rozgrzanej piec bardzo cienkie naleśniki.
Po wystudzeniu napełnić je farszem i zwijać tak, żeby powstały wałeczki.
Krokiety moczyć w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać z czerwonym barszczem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |