Nareszcie zielona fasolka przestała kosztować krocie i wreszcie można urozmaicić jadłospis o to szlachetne warzywo bez uszczerbku dla portfela. Jest tyle ciekawych przepisów poza tradycyjną fasolką okraszoną masłem z bułką tartą. Warto przygotować ją na sposób prowansalski. To najlepsze danie z fasolki jakie znam. Połączenie smaku zielonej fasolki i pomidorów z czosnkiem nie ma sobie równych.
Składniki:
50 dag fasolki,
3 łyżki masła,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
30 dag pomidorów (lub 1 puszka pomidorów w kawałkach),
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki tymianku,
1/3 łyżeczki pieprzu.
Jak przyrządzić?
Fasolkę myjemy i gotujemy około 10 - 15 minut do miękkości.
Nie pozwólmy jej wystygnąć, więc pozostałe czynności musimy wykonać w trakcie jej gotowania.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Pomidory obieramy ze skóry i także kroimy w drobną kosteczkę.
Masło rozgrzewamy w rondelku.
Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy je przez 2 - 3 minuty.
Dokładamy pomidory oraz przyprawy i całość dusimy jeszcze 5 - 7 minut.
Ciepłą fasolkę przekładamy na talerze lub półmisek i polewamy pomidorową masą.
Jak podawać?
Podajemy od razu jako samodzielne danie lub dodatek do drugiego dania.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |