Słodka i gorąca. Herbata po etiopsku parzona jest z ostrymi przyprawami i dużą ilością cukru, trochę na modłę arabską. Taki napój pasuje zarówno do upalnych dni jak i bardzo chłodnych nocy. Ponieważ większość przypraw stosowanych do parzenia herbaty po etiopsku można kupić w Polsce, warto poznać zalety napoju, zwłaszcza, jeśli ciągnie nas do egzotycznych smaków. Tak przygotowana herbata nosi nazwę „Yekemem shai”.
Składniki:
1 łyżeczka czarnej herbaty (najlepiej etiopskiego pochodzenia),
1 laska cynamonu,
2 goździki,
2 ziarna kardamonu,
5 filiżanek wody,
5 łyżeczek cukru.
Jak przyrządzić?
Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy przyprawy.
Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Od tego momentu gotujemy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy herbatę.
Kiedy tylko zabulgocze, odstawiamy rondel i wsypujemy doń cukier.
Do przygotowanych filiżanek wlewamy napój przez niewielkie sitko, aby przyprawy nie dostały się do środka.
Jak podawać?
Podajemy od razu, gorącą.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |