Kajmakowa, słodka masa jest dodawana do ciast, deserów i wielkanocnych mazurków. Możemy ją przygotować na różne sposoby: gotując mleko z cukrem w proporcji 1:1 lub gotując puszkę skondensowanego, słodzonego mleka. Znam mniej skomplikowany i znacznie szybszy sposób. Po prostu kupuję krówki, rozpuszczam je z masłem i małą ilością mleka - kajmak gotowy. Zapewniam, że jest on równie pyszny.
Składniki:
20 dag herbatników,
20 dag krówek,
3 czubate łyżki wiórków kokosowych,
25 dag masła,
2 łyżki mleka,
2 łyżki miodu,
tabliczka czekolady,
3 łyżki śmietany 30%.
Do dekoracji:
pół łyżki wiórków kokosowych,
5 dag żurawiny.
Jak przyrządzić?
15 dag masła wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu z 10 dag krówek i dwiema łyżkami miodu.
Herbatniki rozgnieść na drobne kawałki, połączyć z masą, dodać wiórki kokosowe.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy włożyć przygotowaną masę, wyrównać i lekko przycisnąć.
Wstawić do lodówki aby stwardniała.
Pozostałe krówki rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i resztą masła, mieszać, aż powstanie gładka masa.
Masę rozsmarować na herbatnikowym spodzie i wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i lekko przestudzić.
Następnie posmarować ciasto.
Posypać żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Jak podawać?
Podawać do niezbyt słodkich napojów, bo ciasto jest już wystarczająco słodkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |