Warzywa z grilla smakują zupełnie inaczej, niż przyrządzone w domu. Na świeżym powietrzu apetyt nam dopisuje i nawet gdy grillujemy we własnym ogródku, czujemy się jak na wakacjach. Nie wszyscy przepadają za mięsem. Dlatego oprócz mięsnych dań, na grillu powinny się pojawić również warzywne potrawy. Wypróbowana i bardzo smaczna jest faszerowana cukinia.
Składniki:
4 nieduże cukinie,
30 dag pieczarek,
2 cebule,
1 czerwona papryka,
łyżka masła,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki oleju,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
15 dag sera żółtego lub mozzarelli,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz.
Wydrążoną cukinię lekko posolić i odstawić na bok.
Miąższ podsmażyć na maśle.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki (lub starte na tarce o dużych oczkach), z równie drobno pokrojoną cebulą.
Chwilę smażyć, aż wyparuje cała woda z pieczarek.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 5 minut.
Farsz pieczarkowy połączyć z miąższem z cukinii, dodać pokrojoną natkę pietruszki, surowe jajko i bułkę tartą.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem napełnić cukinie, ułożyć na tackach do grilla i grillować, aż cukinia będzie miękka.
Pod koniec grillowania posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem lub bez.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |