Wszystkim, którzy nie lubią tracić czasu podczas gotowania, polecam pyszne, ekspresowe danie. Jeśli w domu masz puszkę tuńczyka, możesz wyczarować sałatkę i poczęstować nią niespodziewanych gości. To sałatka błyskawiczna, ale smakiem i wyglądem nie odbiega od innych. Potrzeba tylko 15 minut i już jest gotowa.
Składniki:
1 główka sałaty (karbowana lub masłowa),
puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach),
puszka tuńczyka we własnym sosie (w kawałkach),
2 jajka na twardo,
2 pomidory,
1 czerwona cebula,
sól, pieprz.
Do dekoracji:
liść mięty, bazylii lub kiełki lucerny.
Jak przyrządzić?
Sałatę umyć, porwać na kawałki, włożyć do salaterki.
Wymieszać z olejem z odsączonego tuńczyka, solą i pieprzem.
Pomidory i jajka pokroić w ósemki, cebulę w krążki.
Przygotowane produkty układać warstwowo na sałacie, posolić, popieprzyć do smaku.
Tuńczyka w sosie własnym odsączyć, połączyć z tuńczykiem w oleju i ułożyć w kształcie kopczyka na przygotowanych składnikach sałatki.
Jego szczyt można ozdobić bazylią, listkiem mięty lub kiełkami lucerny.
Wstawić na kilka minut do lodówki aż wszystkie składniki się połączą.
Jak podawać?
By sałatka była bardziej dietetyczna, można ją przygotować bez jajek, tak jak na zdjęciach.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |