To regionalna wersja dewolaja. Dużo ciekawsza, bo nadzienie z masła uzupełnia garść zielonych dodatków: szczypiorku i zielonej pietruszki. Można też wykorzystać świeże zioła. Ważne, aby masło było naprawdę dobrej jakości, bo od tego zależy wyrafinowany smak kurczaka. Czosnek uzupełnia gamę dodatków i nadaje charakter całemu daniu.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka (6 filetów),
200 dag masła,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
¼ szklanki mąki,
2 jaja,
1 szklanka bułki tartej,
200 ml oleju.
Jak przyrządzić?
Ucieramy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
Piersi z kurczaka dzielimy na 6 filetów i każdy z nich delikatnie rozbijamy tak, aby powstały duże płaty.
Można do tego wykorzystać folię spożywczą, dzięki której nie uszkodzimy plastrów mięsa podczas rozbijania.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Wyjmujemy masło z zamrażalnika i dzielimy na 6 kawałków.
Każdym z plastrów mięsa szczelnie owijamy kawałki masła.
Można pomóc sobie nitką.
Tak zawinięte filety obtaczamy najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso 3 minuty z każdej strony.
Kiedy panierka nabierze złocistego koloru, przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 25 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie surówek lub sałaty.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 160 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |