Zupa zapowiadająca jesień. Wyjątkowa w smaku, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Po niektóre jej składniki możesz wybrać się do lasu. Samodzielne zbieranie kurek przez całą rodzinę to dobry sposób na relaks na łonie natury i przyjemne spędzanie czasu. Kurki, delikatne mięso i nasączone oliwą grzanki uzupełnią spalone podczas leśnej wędrówki kalorie, nasycą. A szczypiorek doda zupie świeżości i lekkości.
Składniki:
porcja włoszczyzny,
białe mięso (np. 2 udka z kurczaka lub 1 pierś),
0,3 - 0,5 kg kurek,
pół chleba (może być „wczorajszy”),
oliwa,
sól, pieprz,
szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Do garnka z wodą (1 - 1, 5 litra w zależności od tego czy lubisz gęsty czy rzadszy krem) wrzuć umyte i oczyszczone kurki, włoszczyznę oraz mięso z kury.
Gotuj na wolnym ogniu około godziny.
Przypraw do smaku.
Następnie wyjmij kilka kurek i jedną marchewkę, a resztę zupy zmiksuj. (można nie miksować, jeśli zamiast kremu wolisz zupę o normalnej konsystencji).
Pokrój chleb lub bułkę i kromki nasącz oliwą.
Następnie włóż do rozgrzanego do 100 stopni C piekarnika na 5 minut, aż się przyrumienią.
Jak podawać?
Przed podaniem włóż do zupy pokrojoną marchewkę, kilka kurek i posyp szczypiorkiem.
Jedz z grzankami z oliwą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |