Składniki:
25 dag soi, 3 marchewki, 2 pietruszki, jeden mały seler, 1 cebula, zielona pietruszka, majeranek, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek
Jak przyrządzić?
Soję wypłukać i moczyć ok. 6 godzin (najlepiej na noc). Następnie gotować soję w wodzie ok. godziny (nie przykrywać). Po godzinie do gotującej się soi wrzucić warzywa, wlać łyżkę oliwy z oliwek i gotować jeszcze 15 minut. W czasie gotowania można uzupełnić wyparowaną wodę. Po ugotowaniu wszystko zmiksować, dodając przyprawy do smaku i zieloną posiekaną pietruszkę lub koperek.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo zdrowa, smaczna, odżywcza i przede wszystkim ze względu na dużą zawartość fitohormonów w soi opóżnia procesy starzenia, wpływa na piękny kobiecy wygląd, łagodzi lub eliminuje (po systematycznym spożywaniu) objawy menopauzy. Ponadto zastępuje białko zwierzęce i jest bardzo dobra przy diecie odchudzającej, a do tego jest niedroga i ta porcja wystarcza dla całej rodziny.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Maja |