Składniki:
400 g ryżu,
250 g cukinii,
250 g marchewek,
1 szkl. groszku,
1 mały kalafior,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
posiekana pietruszka,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Warzywa umyć. Podzielić kalafior na małe różyczki. Cukinię obrać ze skórki, oczyścic z pestek i pokroić w paski. Warzywa lekko posolić i skropić oliwą, a następnio wlóżyć do parowaru na ok. 25 min.W międzyczasie ugotować ryż al dente, odcedzić go i przełożyć do półmiska, spryskując delikatnie olejem.Wyjąć warzywa z parowaru i wymieszać z ryżem.Polać sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Na koniec posypać posiekaną pietruszką. Podawać na ciepło.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasior |