Składniki:
0,5 szklanki ryżu ugotowanego,
marchewka, pietruszka, 1/2 selera, ziemniak ugotowane na parze (obrać i pokroić w drobną kostkę),
jabłko (obrać i pokroić w kostkę),
3 filety śledziowe (matiasy) - pokroić w grubszą kostkę,
puszka kukurydzy lub groszku (wedle uznania).
Na sos:
kubeczek jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
szczypta pieprzu i soli,
1 łyżka octu winnego,
szczypta bazylii.
Jak przyrządzić?
Składniki wymieszać. Składniki sosu przełożyć do słoika, zamknąć wieczko i potrząsać do ich wymieszania na jednolity krem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać. Można przyozdobić zieleniną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasia |