Składniki:
jeden brokuł,
30 dag pomidorków cherry,
30 dag średnich pieczarek,
dwa jajka,
mały jogurt naturalny,
sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Z brokuła odrywamy różyczki i gotujemy 5-7 minut na parze, tak aby były chrupkie i się nie rozpadały. Pieczarki również gotujemy na parze, można razem z brokułem (5-7 min), tak aby lekko zmieniły kolor i nie za bardzo zmiękły. Po ugotowaniu kroimy je na ćwiartki. Pomidorki kroimy na połówki. Jajka gotujemy i kroimy w dosyć dużą kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodając jogurtu, potem szczypta pieprzu i soli do smaku.
Uwagi:
Ilość poszczególnych składników można nieco zmieniać według gustu. Sałatka jest najlepsza po ok. 2 godzinach od zrobienia. Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Narjess |