Składniki:
2 filety z pangi,
1 brokuł,
1 marchew,
(pomidor, zielona sałata - ewentualnie),
sól ziołowa, pieprz kolorowy
(zamiast brokuła i marchwi może być opakowanie mrożonych warzyw - dowolne, ale bez ziemniaków).
Jak przyrządzić?
Filety pokroić w paski szerokości 3-4 cm. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, marchew pokroić w plasterki. Wszystko ułożyć w naczyniu do gotowania na parze: na dole warzywa, na górze ryba. Przyprawić solą i pieprzem, można posypać rybę specjalną przyprawą do ryb. Gotować ok. 20-30 min, aż wszystko zmięknie. Podawać z pomidorem pokrojonym w półplasterki, ułożonym na liściu zielonej sałaty.
Jak podawać?
Podawać tuż po ugotowaniu na parze, na dużym płytkim talerzu z surowym pomidorem.
Uwagi:
Potrawa jest dietetyczna. Odpowiednio dobrane produkty (z grupy białkowej i grupy warzyw: ryba, brokuł, marchew, pomidor bogate w składnki mineralne - błonnik, jod, wapń, potas, witaminy A, D i C) zapewniają wartościowy posiłek dla osób dbających o zdrowie. Ponadto produkty nie powodują zaburzeń w trawieniu, gdyż odpowiednie połączenie żywności zapobiega wzdęciom, gazom, odbijaniu się i niestrawności, pomaga organizmowi skuteczniej spalać tłuszcz.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Wspaniała |