Składniki:
Pstrąg złowiony w rzece Wda,
przyprawa do ryb Winiary,
warzywa: pietruszka,
marchew,
seler,
por,
szczypta soli
Jak przyrządzić?
Najpierw musimy złowić pstrąga na muchę. Potem rybę patroszymy i płuczemy w wodzie. Nacieramy ją przyprawą i solą, a następnie odstawiamy na 3 godzinki do wchłonięcia przypraw przez mięso. W międzyczasie rozpalamy ognisko, grilla, włączamy piekarnik bądź wstawiamy garnek z wodą na gorący palnik. Po minionym czasie rozwijamy folię aluminiową i kładziemy na nią rybkę. W środek ryby kładziemy obrane, umyte i poszatkowane warzywa. Rybę zawijamy i kładziemy na dowolnie wybrane urządzenie do pieczenia i parzenia. Wystarczy tylko 15 minut w gorącym palenisku czy na sitku w garnku i danie gotowe.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa
Uwagi:
Taką rybę można przyrządzić w dietetyczny i zdrowy sposób, bez grama oleju i tłuszczu.Jeśli chodzi o gotowanie, to proponuję na parze, bo ryba będzie w całości i zachowa wszystkie przyprawy i warzywa.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 100 kcal |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | KAMILCIA |