Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty,
100 g świeżych żurawin,
1 duże zielone jabłko,
1 średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona),
świeża zielenina,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka cukru gronowego
Jak przyrządzić?
Należy drobno posiekać zieleninę (koperek, natkę pietruszki, szczypiorek), następnie zalać je olejem i odstawić.Odciśniętą kiszoną kapustę (możesz ją również pokroić) włożyć do salaterki.Zielone jabłko bez obierania ze skórki pokroić w niewielkie kawałki.Niedużą czerwoną cebulę posiekać w cienkie pierścienie i na kilka minut zalać wrzątkiem, by nie była gorzka.Wyłożyć na sito i odcedzić.Wszystkie składniki surówki wymieszać, dodać owoce żurawin i łyżeczkę cukru gronowego.
Jak podawać?
Surówkę można podawać jako przekąskę lub dodatek do gotowanego mięsa bądź ryby.
Uwagi:
Jabłka to cenne źrodło witamin i składników mineralnych, a 1 porcja = 132 kcal.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | maja |