Składniki:
200 g polędwicy wołowej,
20 dag surowego boczku,
2 łyżki masła,
1 cebula,
pieczarki,
1 łyżka mąki,
1 kostka bulionu wołowego,
gałązka świeżego tymianku,
gałązka świeżego rozmarynu,
liść laurowy,
sól i pieprz do smaku,
100 ml czerwonego wina
Jak przyrządzić?
Pokrój cebulę w kostkę. Boczek pokrój na kawałki. Rozpuść kostkę bulionu Knorr w 1 litrze wody. Oczyść polędwicę, odcinając wszystkie błonki, i pokrój ją na cieniutkie, nieduże plasterki w poprzek włókien (jeśli pokroisz wzdłuż włókien, mięso będzie twarde.) Na dnie szybkowaru rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim boczek z cebulą. Posyp mięso odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Przełóż do miski podsmażoną cebulę z boczkiem. Nie myj garnka, tylko rozpuść w nim następną łyżkę masła. Po kolei, pojedynczo wrzucaj płatki mięsa. Kiedy puści sok, dodaj mąkę. Smaż, aż nabierze złotego koloru. Umyj pieczarki, obierz i pokrój w talarki. Dodaj do mięsa boczek z cebulą. Wlej do garnka z mięsem filiżankę bulionu i odskrob wszystko, co przywarło do ścianek naczynia. Wlej wino i dodaj listek laurowy. Z tymianku i rozmarynu oderwij listki i dodaj do mięsa. Wsyp pokrojone pieczarki, wymieszaj i zmniejsz ogień. Zamknij szybkowar i duś 30 min.
Jak podawać?
Ja lubię z ryżem.
Uwagi:
Wołowinę dusi się dość długo, dlatego do tego przepisu użyłem szybkowaru. Jeśli komuś się wybitnie spieszy i chce do minimum skrócić czas duszenia, proponuję dodać do mięsa 50 ml wódki. Wtedy całość powinna być gotowa już po 15 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Agnieszka |