Duszona wołowina - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

200 g polędwicy wołowej,
20 dag surowego boczku,
2 łyżki masła,
1 cebula,
pieczarki,
1 łyżka mąki,
1 kostka bulionu wołowego,
gałązka świeżego tymianku,
gałązka świeżego rozmarynu,
liść laurowy,
sól i pieprz do smaku,
100 ml czerwonego wina

Jak przyrządzić?

Pokrój cebulę w kostkę. Boczek pokrój na kawałki. Rozpuść kostkę bulionu Knorr w 1 litrze wody. Oczyść polędwicę, odcinając wszystkie błonki, i pokrój ją na cieniutkie, nieduże plasterki w poprzek włókien (jeśli pokroisz wzdłuż włókien, mięso będzie twarde.) Na dnie szybkowaru rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim boczek z cebulą. Posyp mięso odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Przełóż do miski podsmażoną cebulę z boczkiem. Nie myj garnka, tylko rozpuść w nim następną łyżkę masła. Po kolei, pojedynczo wrzucaj płatki mięsa. Kiedy puści sok, dodaj mąkę. Smaż, aż nabierze złotego koloru. Umyj pieczarki, obierz i pokrój w talarki. Dodaj do mięsa boczek z cebulą. Wlej do garnka z mięsem filiżankę bulionu i odskrob wszystko, co przywarło do ścianek naczynia. Wlej wino i dodaj listek laurowy. Z tymianku i rozmarynu oderwij listki i dodaj do mięsa. Wsyp pokrojone pieczarki, wymieszaj i zmniejsz ogień. Zamknij szybkowar i duś 30 min.

Jak podawać?

Ja lubię z ryżem.

Uwagi:

Wołowinę dusi się dość długo, dlatego do tego przepisu użyłem szybkowaru. Jeśli komuś się wybitnie spieszy i chce do minimum skrócić czas duszenia, proponuję dodać do mięsa 50 ml wódki. Wtedy całość powinna być gotowa już po 15 min.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
AutorAgnieszka

Duszona wołowina: Podobne przepisy

Duszona wołowina: wypróbuj również

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... argentyńskiego lub ...

dawno temu

Ryba duszona w śmietanie

... Ryba duszona w śmietanie to świetny przepis dla wszystkich, którzy zupełnie nie mają czasu na gotowanie. Zrobienie tego smacznego dania nie wymaga żadnego wysiłku i trwa dosłownie kilka minut ... . Właściwie o wiele więcej czasu zajmuje ...

dawno temu

Duszony łosoś

... Bezspornie łosoś uznawany jest za jeden z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera uzdrawiające tłuszcze i co ważne, obala mit dotyczący zdrowego jedzenia. Smaczne i zdrowe może iść w parze, a na dowód przepis na duszonego łososia z jabłkiem i ...

dawno temu

Dorsz duszony z pieczarkami

... Wiesz o tym, że ryby są zdrowe i powinnaś wzbogacać o nie swoją dietę. Chcesz przyrządzić coś zdrowego i pysznego, a nie masz pomysłu na nową potrawę? Sprawdź, jak przyrządzić duszonego dorsza z pieczarkami bez dodatku tłuszczu! ... Wiesz o tym, ...

dawno temu

Duszone warzywa na zdrowie

... Duszone warzywa to doskonały pomysł na obiad dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Tę wegetariańską potrawę przygotowuje się bardzo szybko i zwykle wszystkim smakuje, z wyjątkiem osób ... pokrój je w kostkę i wrzuć do cukinii. Krok 4 Do tej pory ...

dawno temu

Duszone pomidory i smażone ziemniaki - niebo w gębie

... Najprostsze pomysły są zawsze najlepsze. Jeśli nie masz pojęcia co zrobić na obiad, sięgnij po ten przepis. Duszone pomidory z cebulą są doskonałym dodatkiem do smażonych ziemniaków, ale smakują wyśmienicie również z opiekankami, omletem i ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... jakiegoś ciekawego przepisu, który oprócz zdrowia dałby nam doznania smakowe? A próbowałyście kiedyś lazanii z wołowiną i grzybami? Pycha – polecam! Składniki: 0,75 kg chudego mielonego mięsa ...

dawno temu

Zacznij tydzień ze smakiem - duszony kurczak z pomidorami!

... kurczak jest dobry, gdy nie musimy na przykład trzymać diety, lub gdy jesteśmy zdrowi. Dla wszystkich, którzy czują bądź wiedzą, że dziś jest czas na duszonego kurczaka, zapraszam do wykorzystania przepisu ... , a następnie obrać jabłko, usunąć ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... szklanki wody i duś to pyszne danie. 3. Kiedy ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... pozycję wrogom, bądź wypłaszać ...

dawno temu

Lin w sosie koperkowym

... Lin w sosie koperkowym smakuje wszystkim miłośnikom ryb. Jego mięso rzeczywiście cieszy podniebienie. Ten przepis każe nam najpierw odrobinę podpiec rybkę, a następnie dusić ją w śmietanie ... . Kiedy śmietana zacznie się gotować, włóż do niej ...

dawno temu

Jak znaleźć bratnią duszę?

... jej rozwoju, z żeglugą przez bezkresne i zmienne wody kochania jest o wiele trudniej, ale też nie o tym mówimy. Jeśli miłość czeka w każdej knajpie, to za bratnią duszą musimy połazić cały wieczór ... , od baru do baru. Nie dłużej jednak. Chcesz ...

dawno temu

Powiązane Tematy