Składniki:
kotlety z karkówki (ilość wg uznania), sos sojowo-grzybowy, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Kotlety umyć i rozbić, oprószyć małą ilością soli (soja jest słona) i pieprzem, skropić sosem sojowo-grzybowym i wetrzeć w kotlety (tak by były ciemne). Wstawić do lodówki na 30-60 min i na ruszt, podawać z musztardą i chlebem razowym.
Uwagi:
Tłuszcz z karkówki wytopi się, więc nie będzie ona kaloryczna, a sos sojowo-grzybowy nada potrawie kruchości i delikatności. Zimą można ją usmażyć na patelni, a pod koniec smażenia posmarować musztardą i chwilkę jeszcze przesmażyć. Radzę zjeść od razu, ponieważ odgrzewana może zrobić się gumowa.Życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Dorota |