Składniki:
3 duże pory (najlepiej młode), 4 jajka, 30 dag sera żółtego, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Pory należy sparzyć we wrzątku - przez 3-4 minuty, żeby się nie rozpadły. W międzyczasie przygotowujemy ser - trzemy go na tarce. Gotujemy jaja na twardo. Gorące pory kroimy i wrucamy do miski. Natychmiast dodajemy starty ser, ponieważ powinien się rozpuścić pod wpływem ciepła. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Podajemy na zimno lub na gorąco.
Jak podawać?
Można podawać na liściach sałaty lub kapusty pekińskiej - efekt wizualny podnosi apetyt :)
Uwagi:
Sałatka ta jest doskonała nie tylko jako przekąska, ale także jako dodatek do kanapek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | MARTA |