Składniki:
400 g dyni,
1 marchewka,
korzeń pietruszki,
1 łyżka stołowa mąki,
1 łyżka oliwy z oliwek,
nieduża cebula,
3 szklanki bulionu mięsnego (może być z kostki),
2 łyżki stołowe śmietany
Jak przyrządzić?
Pokroić dynię w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, pozostawiając kilka kostek w całości.W pozostałym wywarze ugotować marchewkę i pietruszkę, przetrzeć je przez sito lub zmiksować.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoto, dodać mąkę, a następnie wlać trochę bulionu.Dokładnie wymieszać.Sos wlać do przetartych jarzyn i zalać resztą bulionu.Doprowadź do wrzenia.
Jak podawać?
Podawać ze śmietaną, do każego talerza włożyć kilka kostek dyni.
Uwagi:
Dynia jest skarbnicą potasu, karotenu oraz witamin z grupy B.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 135 kcal porcja |
Autor | maja |