Składniki:
1 pierś kurczaka podwójna, majeranek, trochę oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1 główka kapusty młodej, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, trochę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego,
1/2 łyżeczki octu winnego, 1/2 musztardy (krem z gorczycy z miodem),
trochę soli, 1 duża cebula, 2 łyżeczki cukru
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka pokroić w dosyć długie paski i potłuc tłuczkiem i włożyć do naczynia z marynatą na co najmniej 2 godziny. Marynata: do 1/2 szklanki wody przegotowanaj ostudzonej wsypać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżki oleju oraz 3 ząbki czosnku obrać i zgnieść. Wymieszać i do tego włożyć fileciki.Kapustę poszatkować o odstawić, niczym nie doprawiając. Cebulę pokroić w kostkę i zasypać cukrem i solą i odstawić na bok, aż się zeszkli. Następnie zrobić sos: 1 ząbek czosnku zgnieciony, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, ocet winny, musztardę oraz sól do smaku. Tak wykonay sos należy dosyć długo mieszać łyżeczką, aż zrobi się zawiesisty. Cebulę i sos dodać do kapusty przed podaniem na stół i dobrze wymieszać, żeby kapusta była chrupiąca.
Uwagi:
Tak zamarynowane fileciki doskonale nadają się do gotowania na parze, na grilla, jak również do panierowania. Dzięki doskonałej marynacie mięso jest soczyste i ma niepowtarzalny smak, a porzy tym jest to potrawa dietetyczna i lekka.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Irena |