Składniki:
4 średnie pstrągi (ok. 1,6 kg), 1/2 kg porów, 50 g masła, estragon, sól, cukier. Sos: 50 g masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl. rosołu, śmietana, koperek, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyte i odfiletowane pstrągi podzielone na porcje posolić i posypać estragonem. Do ryby włożyć po kawałku masła. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Gotować około 30 minut. Po tym czasie do naczynia z rybami włożyć białe części porów przedtem umyte i sparzone (5 minut w osolonym wrzątku). Gotować jeszcze około 10 minut.Przygotować sos: rozgrzać masło. Zrobić jasną zasmażkę z mąki i rozprowadzić rosołem. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Porcje ryby wyłożyć na półmisek, obłożyć porami i polać sosem. Posypać koperkiem.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze, patelnia, rondelek, ew. naczynie żaroodporne, tarka do jarzyn do surówki
Jak podawać?
Można podawać zapieczone jako gorącą przystawkę lub gotowane na parze z ziemniakami z wody jako danie obiadowe z surówką z młodej kapusty. Kapustę młodą poszatkować, posolić, po paru minutach odcisnąć, dodać startą młodą marchew. Doprawić cytryną, cukrem i jogurtem lub majonezem wg uznania.
Uwagi:
Przed podaniem ryby z porami można polać sosem i zapiec w piekarniku (10 minut).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | asmol |