Składniki:
0,5 kg obranych krewetek,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
2 duże cytryny pokrojone w cienkie plastry,
3 łyżki soku z cytryny,
0,5 kg pomidorów winogronowych (bardzo małe),
0,25 szklanki białego wina,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki posiekanej cebulki,
4 łyżeczki masła
Jak przyrządzić?
Wypłukać krewetki i osuszyć je na ręczniku papierowym.Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić krewetki i piec je 2 min, mieszając. Dodać cytrynę, sok z cytryny, pomidorki i wino. Wymieszać. Dodać bazylię, pietruszkę i cebulkę.Dodać masło i zmniejszyć ogień pod rondlem i mieszając, doprowadzic do lekkiego zagęszczenia sosu. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać sól i pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
normalne, jak w każdej kuchni
Jak podawać?
Świetne tak samo na zimno, jak i na gorąco.
Uwagi:
Bardzo prosty przepis i szybki do wykonania. Wraz z przygotowaniem zajmie nie więcej niż 15 min.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 390 |
Autor | mirek rogalski |