Składniki:
4 makrele średniej wielkości, jedna torebka przyprawy do gotowania ryb, 1/4 l białego wytrawnego wina, 1/4 l wody, 1 duża cebula, 2 marchwie, 1 cytryna, 4 ziarna pieprzu, 2 goździki, sól
Jak przyrządzić?
Ryby oczyścić i umyć. Ułożyć na podłużnym żaroodpornym półmisku. Posypać połową torebki z przyprawą do gotowania ryb. Dodać wodę i wino, a następnie cytrynę pokrajaną w plasterki, marchewki i cebulę pokrajane w cienkie krążki, pieprz, sól i goździki. Płyn powinien całkowicie przykryć makrele. Przykryć półmisek folią aluminiową i postawić na średnim ogniu. Ogrzewać, aż płyn zacznie szumieć, i utrzymywać w ten sposób (nie doprowadzić do wrzenia) przez 5-12 minut w zależności od wielkości ryb. Zestawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmując ryb z wywaru. Następnie ułożyć je na półmisku i przybrać krążkami cebuli, cytryny i marchwi. Zagęścić wywar, gotując go, a następnie ciepły przecedzić przez gęste sito na makrele. Powinien je przykryć w trzech czwartych. Danie to można podawać na gorąco lub dobrze oziębione. W ten sam sposób można przyrządzać miętusa pokrajanego w duże kawałki, rekina pokrajanego w dzwonka lub płaszczkę, którą należy wybierać z kolcami na grzbiecie i ogonie, bo taka jest najlepsza.
Jak podawać?
Na gorąco lub dobrze oziębione.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | oksana |