Składniki:
2 małe cukinie, najlepiej takie do 20 cm długości,
2 średnie filety z kurczaka,
1 papryki (żółta lub czerwona),
łyżka przecieru pomidorowego,
pieprz, sól, zioła prowansalskie,
1 duża cebula,
ząbek czosnku,
5 małych pieczarek,
2 łyżki oliwy,
opcjonalnie 2 łyżki startego żółtego sera
Jak przyrządzić?
Cukinie myjemy, przecinamy na pół wzdłuż (nie obieramy ze skórki), wyskrobujemy pestki, zostawiamy tylko twardszy miąższ. Mięso gotujemy na parze, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę, można lekko przyprawić solą i pieprzem.Umyte pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, czosnek i cebulę też siekamy. Pieczarki podsmażamy na łyżce oliwy, aż wycieknie z nich sok, potem dodajemy paprykę, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawiamy, wszystko razem dusimy ok. 5 minut, aż soki wyparują. Wszystko wrzucamy do miski z mięsem i dokładnie mieszamy. Farsz wkładamy w połówki cukinii, na farsz można położyć plasterek papryki i posypać żółtym serem. Wkładamy to wszystko do głębokiej patelni, podlewamy odrobiną oliwy i sporą ilością wody (cukinia ma się dusić, a nie smażyć). Tak przygotowaną cukinię wstawiamy na gaz na ok. 15 min, naczynie lepiej przykryć pokrywką, nie dopuścić, aby woda się wygotowała, żeby cukinia się nie przypaliła. Cukinia jest gotowa, gdy widelec gładko wchodzi w owoc, ale cukinia się nie rozpada. Podawać samą, można polać keczupem.
Uwagi:
Cukinię również można przygotować, gotując na parze. Jest to lekkie i bardzo sycące danie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | off-cunia |