Składniki:
1 kg świeżego łososia (całego lub pokrojonego w dzwonka),
2 cytryny,
1 łyżka sosu sojowego ,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka świeżego imbiru (drobno posiekanego) lub jedna łyżeczka imbiru mielonego,
szczypta soli,
mały kieliszek wytrawnego cherry (opcjonalnie),
3-4 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub pietruszki zielonej.
Jak przyrządzić?
Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie osuszyć. Skórkę z jednej cytryny utrzeć na tarce i wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, solą i cherry. Oczyszczonego łososia umyć, odfiletować, podzielić na porcje i ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu. Rybę polać sosem, a następnie włożyć na około 3 godz. do lodówki, kilkakrotnie w międzyczasie przewracając. W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody wstawić naczynie z łososiem i gotować na parze około 20 minut. Można podawać z cytryną, pietruszką, szczypiorkiem. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Ewa |