Składniki:
kalafior, brokuł, paczka małych marchewek, cukinia, kukurydza w puszce, połowa kabaczka, 2 jajka, tarty ser żółty (może być parmezan), słoiczek pesto zielonego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia w swieżych listkach.
Jak przyrządzić?
Najpierw po starannym umyciu i obraniu ze skórki cukinii i kabaczka ugotowałam na parze wszystkie warzywa oprócz kukurydzy. Później ułożyłam połowę z nich na szerokiej i głębokiej formie, tak żeby tworzyły piękny, kolorowy bukiet. Polałam je jajkiem zmieszanym z solą i pieprzem, następnie polałam połową oliwy, posypałam startym serem i skropiłam pesto. Później ułożyłam pozostałą część warzyw i resztę składników w takim samym porządku jak powyżej.Wsadziłam moją zapiekankę do pieca na 35 min na 180 stopni. Na samym końcu udekorowałam świeżą bazylią.Niepokrojoną położyłam na stole, aby moi goście mogli nacieszyć głodne oczy...
Jak podawać?
Potrawę podałam na białych, bardzo dużych okrągłych talerzach. Każdą porcję obficie obsypałam świeżą bazylią.
Uwagi:
Czasem zamieniam kolejność między serem i pesto (wtedy pesto jest pod serem).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Agnieszka |