Składniki:
3 pomidory,
30 dag pieczarek,
1 por,
3 cebule,
3 papryki (czerwona, żółta i zielona),
sól, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, odrobina oregano,
pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki)
Jak przyrządzić?
Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy.Z pieczywa przygotować grzanki (tosty w piekarniku lub na ruszcie). Do piekarnika włożyć też całe główki czosnku (czosnek wyjąć, gdy ząbki czosnku będą miękkie).Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe (na każdym toście rozsmarować miękki ząbek czosnku i posypać solą).
Uwagi:
Potrawa wchłania dużo soli, jeżeli nie dodamy odpowiedniej ilości soli, nie będzie smaczna.Ząbki czosnku powinny być tak miękkie (do piekarnika o temp. 200 st. C czy na grilla wkładamy całe główki czosnku - wyjmujemy po ok. 20 minutach), że można je rozsmarować nożem na pieczywie. Tosty po upieczeniu można delikatnie posmarować masłem i dopiero wtedy na to czosnek i sól. Kto nie lubi pieczarek, może ich nie dodawać. Potrawa też będzie smaczna.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | kinga |