Leczo (autor kinga)

Przepis kulinarny

Składniki:

3 pomidory,
30 dag pieczarek,
1 por,
3 cebule,
3 papryki (czerwona, żółta i zielona),
sól, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, odrobina oregano,
pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki)

Jak przyrządzić?

Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy.Z pieczywa przygotować grzanki (tosty w piekarniku lub na ruszcie). Do piekarnika włożyć też całe główki czosnku (czosnek wyjąć, gdy ząbki czosnku będą miękkie).Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe (na każdym toście rozsmarować miękki ząbek czosnku i posypać solą).

Uwagi:

Potrawa wchłania dużo soli, jeżeli nie dodamy odpowiedniej ilości soli, nie będzie smaczna.Ząbki czosnku powinny być tak miękkie (do piekarnika o temp. 200 st. C czy na grilla wkładamy całe główki czosnku - wyjmujemy po ok. 20 minutach), że można je rozsmarować nożem na pieczywie. Tosty po upieczeniu można delikatnie posmarować masłem i dopiero wtedy na to czosnek i sól. Kto nie lubi pieczarek, może ich nie dodawać. Potrawa też będzie smaczna.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Kalorycznośćniska
Autorkinga

Leczo (autor kinga): Podobne przepisy

Leczo (autor kinga): wypróbuj również

Powiązane Tematy