Składniki:
Wszystkie dostępne warzywa sezonowe, przykładowo: marchew, cebula, papryka, ziemniaki, seler naciowy, pietruszka - natka lub korzeń, groszek zielony itp.
Przyprawy:
pieprz, liście laurowe oraz kostki rosołowe drobiowe Knorr.
Jak przyrządzić?
Do wrzącej wody wrzucamy wszystkie warzywa i kilka drobiowych kostek rosołowych (ilość wedle przepisu na opakowaniu). Warzyw powinno być mniej więcej po tyle samo z każdego gatunku, jednak tak dużo, by w wodzie tworzyły gęsty gulasz. Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągamy połowę, a resztę zupy miksujemy na gładką masę. Wrzucamy resztę warzyw do zupy i podajemy z pieczywem lub bez. Zupę można także zmiksować w całości i posypać tartym żółtym serem po nalaniu na talerz.
Uwagi:
Uważam, że polski sposób zabielania zup śmietaną jest niezdrowym wynalazkiem, obciążającym nasz organizm. Także zagęszczanie zup mąką. Polecam serdecznie zagęszczanie warzywami znajdującymi się w zupie. Przykładowo, gdy gotujesz barszcz czerwony, nie wyrzucaj buraczków, tylko je zmiksuj na gładką masę w zupie - pycha! A jakie zdrowe. Można tak postępować z każdą zupą (fasolowa, marchewkowa, z dyni itp.), tworząc z niej, nie tylko latem, pyszny, pożywny, zdrowy posiłek.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Izabela M |