Składniki:
ciasto do pizzy,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
3 łyżki śmietanki 36%,
40 g cukru pudru,
1 banan,
1 zielone jabłko,
40 g cukru kryształ,
1 łyżeczka cynamonu,
6 orzechów włoskich,
2 łyżki masła,
mąka do posypania blatu,
listek mięty do ozdoby,
1 cytryna
Jak przyrządzić?
Wymieszaj ciasto do pizzy z 1/2 szklanki wody. Wyrób na gładką masę.Odstaw do wyrośnięcia pod czystą ściereczką w ciepłym miejscu na 15-20 min.Rozpuść czekoladę w metalowej misce trzymanej w kąpieli wodnej.Kiedy będzie płynna, dodaj 3 łyżki śmietanki i wymieszaj.Obierz jabłko ze skórki. Pokrój na 4 części i usuń gniazdo nasienne. Pokrój owoc w kostkę o boku 1 cm.Do rozpuszczonej czekolady dodaj przesiane przez sitko 40 g cukru pudru.Jabłka posyp zwykłym cukrem i cynamonem.Na patelni rozpuść masło.Posyp blat mąką i rozpłaszcz wyrośnięte ciasto na cienki placek o średnicy 40 cm.Podsmaż jabłka na maśle.Na blasze z piekarnika połóż papier pergaminowy, podsyp go delikatnie mąką. Na nim rozłóż pizzę.Piecz całość 8 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. (Jeśli twój piekarnik nie ma termoobiegu, rozgrzej go do 200 stopni C).Obierz banany i pokrój je w ukośne plasterki. Wyciśnij na nie sok z cytryny, żeby nie ściemniały.Polej upieczoną pizzę czekoladą. Na wierzchu rozłóż równomiernie banany, jabłka i orzechy włoskie.
Jak podawać?
Przed podaniem możesz ozdobić całość listkiem mięty ;P
Uwagi:
Deser świetnie nadaje się do sprawienia dzieciom radochy!!! ;D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | olav |