Składniki:
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
2 pomidory,
1 ząbek czosnku,
1 czerwona cebula,
kilka plasterków wędlinki sojowej,
50 g sera feta,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny
sól, pieprz i inne przyprawy wedle uznania
Jak przyrządzić?
Ugotować obie papryki na parze, a następnie pokroić w paseczki. Z pomidorów usunąć nasiona, pokroić w drobne kawałki. Pokroić cebulę w plasterki. Fetę rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Wędlinkę pokroić na prostokąty o boku ok. 4 cm.Przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami.Ułożyć kompozycję z warzyw i wędlinki na płaskim talerzu, pokryć fetą i na koniec polać przygotowanym wcześniej sosem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasior |