Składniki:
1 duża główka młodej kapusty,
80 dag mięsa mielonego mieszanego np. wieprzowo-drobiowe,
1 kajzerka,
1 średnia cebula,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
sól,
pieprz,
majernek,
koperek
Jak przyrządzić?
Wyrobić mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, startą na tarce drobno cebulą, pieprzem i solą do smaku. Zrobić jednolitą masę.Kapustę poszatkować, podzielić na trzy części.Ułożyć warstwę kapusty, posolić, posypać odrobiną cukru, majeranku.Ułożyć warstwę drobnych kulek mięsnych (o średnicy ok. 2-2,5 cm.), przykryć warstwą kapusty, posolić, posypać odrobiną cukru i majerankiem.Powtórzyć czynność z kulkami mięsnymi i kapustą, wierzch posypać drobno pokrojonym koperkiem, dusić, aż kapusta będzie miękka.
Jak podawać?
Smakuje z kartoflami, pieczywem lub ryżem.
Uwagi:
Można przygotować na parze, dodając między warstwami drobno pokrojone włoskie pomidory z puszki, można też w szerszym, niskim garnku na małym gazie - podlać trochę wodą, nie mieszać, tylko poruszać garnkiem, można przyprawić koncentratem pomidorowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Małgorzata |