Gomółki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duża główka młodej kapusty,
80 dag mięsa mielonego mieszanego np. wieprzowo-drobiowe,
1 kajzerka,
1 średnia cebula,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
sól,
pieprz,
majernek,
koperek

Jak przyrządzić?

Wyrobić mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, startą na tarce drobno cebulą, pieprzem i solą do smaku. Zrobić jednolitą masę.Kapustę poszatkować, podzielić na trzy części.Ułożyć warstwę kapusty, posolić, posypać odrobiną cukru, majeranku.Ułożyć warstwę drobnych kulek mięsnych (o średnicy ok. 2-2,5 cm.), przykryć warstwą kapusty, posolić, posypać odrobiną cukru i majerankiem.Powtórzyć czynność z kulkami mięsnymi i kapustą, wierzch posypać drobno pokrojonym koperkiem, dusić, aż kapusta będzie miękka.

Jak podawać?

Smakuje z kartoflami, pieczywem lub ryżem.

Uwagi:

Można przygotować na parze, dodając między warstwami drobno pokrojone włoskie pomidory z puszki, można też w szerszym, niskim garnku na małym gazie - podlać trochę wodą, nie mieszać, tylko poruszać garnkiem, można przyprawić koncentratem pomidorowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt40 zł
AutorMałgorzata

Gomółki: Podobne przepisy

Gomółki: wypróbuj również

„Jestem komunistyczną babą!”, Dan Lungu

... lub nawet Jaruzelskiego. No a Gomółka jaki fajny był! Zapewne taki człowiek wysuwa argumenty podobne do tych, którymi dysponuje pani Emilia (dziarska a nawet sympatyczna). Komunizm otworzył drogi awansu ...

dawno temu

„Razem”, a jakby nawet nie do kupy

... swoich doznań i emocji. Korekta nie odróżnia Gomułki od gomółki i w jednym zdaniu przepuszcza Pininfarinę, a w drugim – Pininfrinę. Redaktor naczelna z radością dopuszcza do druku wywiad kończący ...

dawno temu

Powiązane Tematy