Składniki:
- 1 litr spirytusu- 1 litr wody- 1 kg cukru- 12-14 zielonych orzechów włoskich
Jak przyrządzić?
W zagotowanej wodzie rozpuścić cukier, całość wystudzić. Orzechy umyć i zetrzec w całości (z zieloną skórką), po czym zalać je spirytusem i wodą z cukrem). Odstawić na dwa tygodnie, po czym odcedzić delikarnie orzechy. Można juz pić lub odstawić na dlużej (robi sie wtedy bardziej gorzkie).Otrzymujemy bardzo mocny ale słodki likier.
Potrzebne przybory:
najlepjej duży słoik (ok. 3 litry) ze szczelną zakrętką
Jak podawać?
w kieliszkach od wódki
Uwagi:
Orzechy należy zrywać między 15 czerwca a 10 lipca - chodzi o to żeby nie zaczęłą formować się już twarda skorupka.Uwaga na orzechy - strasznie brudzą ręce (nawet na kilka dni)!Odcedzic na sitku, po czym można (nie trzeba) przelać przez filtr z expresu do kawy.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Lawas |