Orzechówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 litr spirytusu- 1 litr wody- 1 kg cukru- 12-14 zielonych orzechów włoskich

Jak przyrządzić?

W zagotowanej wodzie rozpuścić cukier, całość wystudzić. Orzechy umyć i zetrzec w całości (z zieloną skórką), po czym zalać je spirytusem i wodą z cukrem). Odstawić na dwa tygodnie, po czym odcedzić delikarnie orzechy. Można juz pić lub odstawić na dlużej (robi sie wtedy bardziej gorzkie).Otrzymujemy bardzo mocny ale słodki likier.

Potrzebne przybory:

najlepjej duży słoik (ok. 3 litry) ze szczelną zakrętką

Jak podawać?

w kieliszkach od wódki

Uwagi:

Orzechy należy zrywać między 15 czerwca a 10 lipca - chodzi o to żeby nie zaczęłą formować się już twarda skorupka.Uwaga na orzechy - strasznie brudzą ręce (nawet na kilka dni)!Odcedzic na sitku, po czym można (nie trzeba) przelać przez filtr z expresu do kawy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćśredni
AutorLawas

Orzechówka: Podobne przepisy

Orzechówka: wypróbuj również

Nalewki, które leczą

... Nasze babki uważały, że nic tak nie poprawia zdrowia jak kieliszeczek orzechówki czy miętówki do obiadu. Na każdą dolegliwość babcia miała w domowej apteczce buteleczkę. Sekretny klucz trzymany ...

dawno temu

Powiązane Tematy