Składniki:
- ryż biały długoziarnisty
- kostra rosołowa
- curry
- olej
- woda
Jak przyrządzić?
Przepis na 2-3 porcje. W zależności od tego jak bardzo jesteśmy głodni ;-)
Do rondla wlać 3 łyżki oleju. Chwilę czekamy, aż się rozgrzeje i wsypujemy kubek ryżu (ryż ma być nieugotowany). Ryż smażymy do momentu, aż będzie brązowy. Cały czas go mieszamy, żeby się nie przypalił! Następnie wlawamy do ryżu wodę (na kubek ryżu - 1 i 1/3 kubka wody).
Uwaga! Wlewając wodę dobrze mieć w drugiej ręce przykrywkę od rondla, żeby go szybko przykryć - sami zobaczycie dlaczego). Po chwili wrzucamy do ryżu kostkę rosołową i wsypujemy ok 1/2 łyżeczki curry (nie polecam curry z torebek bo mają za dużą zawartość cynamonu. Jeśli macie możliwość, kupcie curry w sklepie z przyprawami). Teraz już tylko czekamy aż ryż wypije całą wodę. Dobrze jest zamieszać go co jakiś czas żeby nie przywarł.
Jak podawać?
Ryż można polać sosem pieczeniowy, grzybowym i chyba każdym innym, ale i tak sam w sobie jest bardzo dobry.
Polecam zamiast ziemniaków do drobiu, ryb itd i surówki np. z kapusty pekińskiej.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |