Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 1/5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Jajka ubijamy z cukrem, aż cały cukier się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Następnie na koniec wlewamy olej i dalej mieszamy.Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy około 50 minut przy temp. 175C.
Uwagi:
Możemy dodać bakalie przed wylaniem na blachę. Babka, z uwagi na mąkę ziemniaczaną jest sucha, jeśli chcemy aby była bardziej wilgotna to dajmy więcej pszennej a mniej ziemniaczanej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Dmosek |