Składniki:
- 4 kostki sera białego dwukrotnie mielonego,
- 1 szklanka cukru,
- 7 jajek,
- 1 kostka masła,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 paczki herbatników,
- zapach rumowy lub arakowy
Jak przyrządzić?
Do sera dodać 1\4 szklanki cukru, żółtka i rozmieszać. Dodać rozpuszczone zimne masło i zapach rumowy lub arakowy (parę kropel). Oddzielone wcześniej białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Utrwalić ją pozostałym cukrem na sztywno. Zmieszć delikatnie ser z pianą. Na końcu dodać budyń. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, zalać masą serową. Piec około 45-50 minut w temperaturze 220 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 25 |
Przybliżony koszt | 22 zł |
Autor | kasia |