Składniki:
1 puszka brzoskwiń, 1 puszka moreli, 2 galaretki brzoskwiniowe, 1 szklanka ubitej śmietanki kremówki 30-36%, listki melisy lub mięty
Jak przyrządzić?
Galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie, odstawić w chłodne miejsce, żeby stężały. Morele i brzoskwinie osączyć z zalewy, zmiksować (kilka połówek zostawić do dekoracji). Wlać zalewę z owoców, wymieszać, połączyć z tężejącą galaretką. Masę przełożyć do formy przepłukanej zimną wodą, wstawić do lodówki. Ostudzony deser wyjąć, zanurzając formę na moment w gorącej wodzie. Ozdobić rozetkami z ubitej śmietanki i pozostawionymi owocami oraz listkami mięty lub melisy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Elizka |