Składniki:
5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżaczki proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, rodzynki (według uznania), kisiel żurawinowy, truskawkowy lub wiśniowy, tłuszcz do wysmarowania blachy, mąka do posypania blachy.
Jak przyrządzić?
Rozdzielić jajka. Ubić pianę z białek z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać trzepaczką. Potem dodać żółtka i olej, mieszać cały czas trzepaczką. Dodać mąki (mąka pszenna, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, kisiel) i zamieszać drewnianą łyżką. Dodać rodzynki. Kolejny raz zamieszać. Wszystko wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę czy formę. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Proszę podawać z posypką lub polane polewą.
Uwagi:
Życzę smacznego. Najlepsze na randkę lub kolację z bliską osobą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | około 30 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Olenk@ |