Składniki:
Makaron farfalle, szynka (może być konserwowa), twardy żółty ser, czosnek, smietana 18%, kostka rosołowa lub bulion, sok z cytryny, brokuły, sól, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia (najlepiej świeża), woda.
Jak przyrządzić?
Na oliwie podsmaż czosnek i pokrojoną w drobną kostkę lub paski szynkę, dodaj kostkę rosołową lub bulion, zagotuj. Dodaj śmietanę i starty żółty ser, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bazylią. Na ugotowany w osolonej wodzie makaron wyłóż ugotowane brokuły i polej sosem (powinien być dość gęsty - możesz zaciągnąć go żółtkiem - nie przegotuj, bo uzyskasz jajecznicę). Polecam i smacznego.
Uwagi:
Proporcje poszczegółnych składników trzeba dobrać do własnego smaku i poeksperymentować.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | maczer |