Brokuły zdrowe dla przyszłych mam. Jesteś w ciąży? Jedz je!
DANUTA CAPIGA • dawno temuStyl życia przyszłej mamy powinien łączyć w sobie odpowiednią dawkę zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz relaksu. Na prawidłowy rozwój płodu ma wpływ wiele czynników, ale jednym z najważniejszych jest jego dostęp do składników pokarmowych. Dziecko i tak „wyciągnie” dla siebie to, co jest mu potrzebne, a więc trzeba zadbać, by codzienna dieta kobiety w ciąży pokryła zapotrzebowanie zarówno dziecka jak i matki. Ciąża to czas, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, przede wszystko żelazo, kwas foliowy, wapń. Jednym z produktów, w którym znajdziemy te cenne składniki, są brokuły.
Styl życia przyszłej mamy powinien łączyć w sobie odpowiednią dawkę zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz relaksu. Na prawidłowy rozwój płodu ma wpływ wiele czynników, ale jednym z najważniejszych jest jego dostęp do składników pokarmowych. Dziecko i tak „wyciągnie” dla siebie to, co jest mu potrzebne, a więc trzeba zadbać, by codzienna dieta kobiety w ciąży pokryła zapotrzebowanie zarówno dziecka jak i matki. Ciąża to czas, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, przede wszystko żelazo, kwas foliowy, wapń. Jednym z produktów, w którym znajdziemy te cenne składniki, są brokuły.
Brokuły to warzywo bezkonkurencyjne wśród żywności, zawierają dużo łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, który jest jednym z najbardziej podstawowych składników odżywczych dla kobiet w ciąży, wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Zawarta w brokułach witamina B potrzebna jest do tworzenia i ochrony DNA, nowej krwi, komórek i syntezy białek. Brokuły są też źródłem flawonoidów, które pomagają neutralizować substancje rakotwórcze, zmniejszają ryzyko raka piersi, szyjki macicy, jajników.
Znajduje w nich również wapń, niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i zębów dziecka, mięśni serca i układu nerwowego.
Dziecko zaspokaja swoje potrzeby kosztem organizmu mamy i czerpie z niego wapń. W efekcie będąc w ciąży można odczuwać ogólne osłabienie, skurcze mięśni stóp i łydek oraz bóle głowy. Przyszła mama z powodu niedoboru wapnia bardziej narażona jest na próchnicę. Dlatego tak ważne jest uzupełnianie jego braku.
W brokułach znajdziemy również magnez, którego szczególnie kobiety w ciąży potrzebują w większej ilości. Niedobory tego pierwiastka sprzyjają przedwczesnym porodom, rodzeniu się dzieci o zbyt małej masie ciała, mogą także niekorzystnie wpłynąć na dziecko już po jego urodzeniu.
Innym cennym pierwiastkiem, który znajdziemy w brokułach jest żelazo, niezbędne w diecie przyszłej mamy do budowy tkanek płodu, a zwłaszcza czerwonych ciałek krwi.
Sulforafan występujący w brokułach może mieć działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, opóźnia też procesy prowadzące do uciążliwych zwyrodnień stawów.
Podczas ciąży ważne jest skomponowanie mądrej diety , dającej organizmowi wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Okres oczekiwania na dziecko to często dla przyszłych mam impuls do wprowadzenia pozytywnych zmian w swoim życiu, zmianę nawyków i dostosowanie ich do podstawowych zasad zdrowego stylu życia.
Źródło: informacja prasowa Małgorzata Czerepanow
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze