Co jeść a czego nie jeść? Dylematy karmiącej mamy
PATRYCJA • dawno temuTo, co zjedzą mamy w okresie laktacji może się odbić na zdrowiu dziecka. Dieta podczas karmienia piersią jest bardzo ważna, gdyż pokarm przyjmowany przez mamę wpływa na produkowane przez nią mleko. Lekarze i położne informują mamy co można a czego nie należy jeść. Nie zastosowanie się do zaleceń może skończyć się alergią u dziecka. Oto przybliżona lista produktów dozwolonych i zakazanych.
Czego nie jeść?
Co może zaszkodzić:
— czekolada,
— cytrusy,
— wołowina,
— cielęcina,
— sery,
— ryby,
— kapusta,
— fasola,
— mleko krowie,
— ostre przyprawy.
Co jeść?
Produkty bezpieczne:
— buraki,
— marchewka,
— brokuły,
— banany,
— suszone śliwki,
— jabłka,
— pieczywo pełnoziarniste,
— kasze,
— gotowany drób.
Ogólnie zaleca się dania nieostre i niesłone. Takie mdłe jedzenie można powoli urozmaicać wprowadzając stopniowo nowe pokarmy. Po trzecim miesiącu życia dziecka można spokojnie sięgać po pomidory, ogórki, a w dalszym okresie po wołowinę, sery i niektóre ryby.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze