Składniki:
1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, aromat waniliowy, 5-7 dużych jabłek, tłuszcz do wysmarowania tortownicy.
Jak przyrządzić?
Nagrzać piekarnik do 180 st. Wymieszać oba gatunki mąki i proszek do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Mikserem ubić jajka z cukrem, dodać do nich olej i aromat. Nie przerywając miksowania, powoli wsypywać mąkę. Po połączeniu wszystkich składników wciąż jeszcze troszkę miksować. Następnie dodać do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy, a na wierzchu ułożyć pozostałą część jabłek i wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. do czasu, aż wierzch ciasta się zrumieni, a całość lekko zacznie odstawać od ścianek tortownicy. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
tortownica, mikser
Uwagi:
Ciasto jest bardzo proste i bardzo dobre. Czasem u mnie w domu nie udaje mu się dotrwać do momentu pełnego ostudzenia:) Polecam ten przepis wszystkim - i tym doświadczonym, i tym, którzy tak jak ja w pieczeniu ciast nie czują się zbyt mocni. Zadowolenie gwarantowane, a pracy niewiele:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aga |