Składniki:
Ciasto: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 0,25 szkl. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szkl. wiórków kokosowych, 0,5 szkl. maku, 1 łyżeczka kakao, dżem porzeczkowy, polewa czekoladowa.
Masa: 0,75 l mleka, 2 budynie śmietankowe bez cukru.
Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, potem olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Piec w 170 stopniach 25-30 min. Masa: Z 0,75 litra mleka zagotować połowę, a resztę mleka rozrobić z budyniami. Ugotowany budyń, gdy ostygnie, utrzeć z 1 kostką margaryny i 0,5 szkl. cukru pudru. Ciasto przekroić na pół, do środka dodać 0,75 masy budyniowej, a na wierzch resztę. Na koniec nałożyć na masę dżem (łyżeczką, małe kleksy). Potem posypać wiórkami i polać polewą (z polewy wykonać wzorki i nie rozsmarowywać jej).
Uwagi:
Do masy można dodać żelatynę. 4 łyżeczki żelatyny rozrobić w 0,25 szkl. wody. Gdy masa już zgęstnieje, wlewać powoli żelatynę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Marcia |