Składniki:
Duże ziemniaki, olej do smażenia, średnia cebula, majonez, przyprawa: ostra papryka lub pieprz cayenne.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki pokroić w paski, wypłukać skrobię, odsączyć z wody, wstawić olej, usmażyć frytki.Cebulę skroić w kostkę (dla osób nielubiących ostrego smaku cebuli - cebulę można sparzyć, będzie łagodniejsza). Usmażone frytki włożyć do miseczki. Posypać skrojoną cebulą, przykryć majonezem (najlepiej Winiary), posypać przyprawą wg uznania.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, garnek do smażenia bądź frytkownica
Jak podawać?
Na talerzu lub w miseczce.
Uwagi:
Pyszne frytki i świetna odmiana.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Nemea |