Składniki:
200 g makaronu kokardki, brokuł, 150 g sera pleśniowego - np. rokpol, pęczek szczypiorku, majonez, pół opakowania jogurtu naturalnego, łyżka octu winnego, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente, brokuł dzielimy na dość małe różyczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Szczypiorek drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (najlepiej taki prosto z lodówki, wtedy się zbytnio nie zlepia). Robimy sos z majonezu i jogurtu, dodając też łyżkę octu winnego. Wszystko mieszamy delikatnie i zjadamy ze smakiem!
Jak podawać?
Podajemy schłodzoną, ale taka w temp. pokojowej też jest pyszna, bo ser jest wtedy bardziej wyrazisty.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Fiodorowa |